Kontakt@Naturligeprodukter.dk

Skiferie med god samvittighed

Det er ingen hemmelig, at vores klode har det hårdt for tiden, og den globale opvarmning er en realitet, som vi må se i øjnene. Vores store forbrug og mange rejser hjælper bestemt ikke på udviklingen, og vi er nødt til at tænke smart, hvis vi skal overlade et godt klima til vores børn og børnebørn.

En af de store syndere i miljøregnskabet er rejser – blandt andet skirejser, som danskerne bliver mere og mere glade for. Men kan det lade sig gøre at tage på en miljøvenlig skiferie? Det vil vi forsøge at give dig svaret på.

Skiferie med bus er den bedste løsning

Hvis man kigger på, hvilke rejseformer der udleder mest CO2, er der ingen tvivl om, at skiferien med elbil er den bedste løsning for miljøet. Desværre er elbiler ikke så udbedte i Danmark endnu, og det kan være svært at tage den lange tur til eksempelvis Italien. Man er nødt til at have en masse stops undervejs, hvor man kan lade bilen op med ny strøm. Dette er ikke den optimale løsning, når man længes efter at komme ud på pisten og gerne vil ramme skisportsstedet hurtigst muligt.

Derfor er bus den bedste løsning, hvis man kombinerer CO2-udslippet med almindelig sund fornuft og rimelig rejsetid. Bussen har den fordel, at der kun er én motor, hvor der kan sidde 30-50 personer. Det gør udslippet minimalt i forhold til antallet af personer, og gør det til den optimale løsning, hvis man er interesseret i at spare miljøet for farlige gasser.

Ifølge en opgørelse har bussen kun et udslip på 30 gram per passagerkilometer, hvilket er væsentlig mindre end alternative transportformer.

Kør-selv skiferie er også fornuftigt

Der er mange, der ikke er tilhænger af at benytte bussen på skiferie. Det kan enten være fordi, at det tager længere tid, det er svært at falde i søvn, eller det er irriterende at holde pauser, fordi andre er sultne eller skal på toilet.

Hvis du er en af dem, der ikke bryder sig om bussen, så er kør-selv ferie ikke det værste alternativ. Forskellen mellem bus og en gennemsnitlig personbil med 4 passagerer er på 18 gram CO2-udslip per passagerkilometer. Dette er en stor stigning procentvis, men det er stadig væsentlig bedre end andre transportmidler, som man kan tage på skiferie i.

Andre måder at få en miljørigtig skiferie på

Udover transporten frem og tilbage mellem Danmark og skidestinationen kan du også være god ved klimaet på andre måder, når du skal på skiferie. Herunder har vi listet, de fem vigtigste punkter, som du skal være opmærksom på:
– Begræns vægten på din kuffert – du sparer for CO2-udslippet, hvis du pakker din kuffert let til din skiferie
– Genanvend vandflaske – mange skisportssteder har dårlig vand i vandhanen, og her vil det være en god idé, at bruge genbrugsvenlige plasticflasker.
– Spar på energien – både derhjemme og på hotelværelset. Der er ingen grund til at fyre op for varmen, hvis du ikke er til stede.
– Benyt online rejseselskaber – der er ingen grund til at ringe og bestille kataloger fra en masse virksomheder, når du kan finde al information på internettet.
– Brug offentlig transport – hvis du skal bevæge dig rundt på destinationen så benyt de fælles busture i byen eller lej en cykel.

Hvis man vil have flere gode råd til, hvordan man sparer på miljøet, når man eksempelvis skal på skiferie, kan man besøge Miljøstyrelsens hjemmeside. Du kan også læse mere på dr.dk , hvor de har bedt klimaforskere om deres fem bedste ferieråd.

Skiferie med fly er ikke godt

Det værste du kan gøre for miljøet, når du skal på skiferie, er at rejse med fly. Flytrafik alene er skyld i 5% af hele verdens miljøudslip og er en væsentlig faktor i ødelæggelsen af kodens ozonlag. Det er særligt slemt, hvis du flyver på Business Class eller First Class. Her får du mere plads i flyet, og på den måde er der færre personer, der skal deles om CO2-regningen.

Skiferier med fly koster mellem 110 gram CO2-udslip per passagerkilometer og 325 gram afhængigt af, hvor lang flyveturen er, og hvilken klasse du rejser med.

Heldigvis er flyindustrien opmærksom på, at det er dyrt for miljøet at rejse på skiferie med fly, og derfor arbejdes der intensivt i branchen for at skabe med miljøvenlige fly, så dine fremtidige skirejser kan blive mindre CO2-udledende.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *