Kontakt@Naturligeprodukter.dk

Tøjvask i vaskemaskinen skal være skånsom for miljøet – og dig!

vaskemaskine

Det handler ikke kun om at holde tøjet rent og frisk, når du starter vaskemaskinen op. Det handler i høj grad også om miljøet – på mange forskellige planer. Hvordan undgår du at slide dit tøj, når du vasker det? Hvordan passer man bedst muligt på sin vaskemaskine? Hvilket naturligt vaskepulver skal man vælge for at skåne miljøet? Og hvordan vasker man miljørigtigt?Det er ikke kun på grund af de seneste års klimaforandringer og former for miljøforurening, at det kan betale sig at vaske med omtanke. Det kan også betale sig for din pengepung at vaske tøjet skånsomt i vaskemaskinen. Denne artikel giver dig vigtige tips og tricks til skånsom tøjvask i den rigtige vaskemaskine – der både gavner miljøet og din egen pengepung.

Den moderne forbrugerkultur er skadelig for både miljø og pengepung

Fra tid til anden er nyt tøj en nødvendighed for enhver. Når sokkerne er hullede og buskerne stumper, er det på tide at give sig selv nyt tøj på kroppen. Det er et faktum, at meget tøj ikke holder for evigt men på et tidspunkt slides op.

Herforuden er det i dag blevet mere almindeligt at smide tøj ud, når det går i stykker, end det var for 50 år siden. Dengang man købte man ikke nyt tøj, men reparerede tøjet, når det gik i stykker. Denne udvikling er ikke uden konsekvenser, når man ser på produktionen af tøj. Tekstilproduktionen er sammen med andre markedsvarer blevet industrialiseret til en industri, der (som en del af markedsmekanismen) holdes i gang af tendensen til at smide ud væk, når noget går i stykker. Denne moderne forbrugerkultur er ikke kun skadelig for miljøet, der slides af de enorme områder indenfor tekstilindustrien, som stadig i høj grad drives af fossile energikilder. Brug-og-smid-væk-kulturen er også skadelig for pengepungen.

Du kan heldigvis undgå at falde i den moderne forbrugerkulturs fælder – og derved også undgå at skade både miljø og pengepung. Det bedste og mest indlysende råd er naturligvis at passe godt på sit tøj. Ved at reparere tøjet, når det går i stykker, kan du spare din økonomi og miljøet for ekstra belastning. Enten kan du selv reparere tøjet med nål og tråd eller få den lokale syerske på sagen. Begge løsninger er billige og gode for miljøet. Men der hvor du for alvor kan vinde, hvis du vil spare penge og miljøomkostninger, er ved at lave nogle få justeringer i din metode, når du vasker tøj i vaskemaskinen.

vaskemaskine der bliver brugt flittigt

Undgå at ødelægge dit tøj: Vask dit tøj skånsomt i vaskemaskinen

Et almindeligt og velkendt vaskeråd er at opdele vasketøjet efter farver. På den måde kan misfarvninger af tøjet undgås. Og har vi ikke alle oplevet det sørgelige resultat, som en hvid vask med en enkelt rød del giver? Men du kan undgå at finde dine hvide håndklæder i en uønskelig lyserød farve, når du åbner vaskemaskinen efter en endt vask – hvis blot du altså er konsekvent med farveopdelingen af dit tøj.

Misfarvninger af tøjet kan også undgås ved at vælge det rigtige vaskemiddel til tøjet. Vælg for eksempel et vaskemiddel, der er beregnet til farvet tøj, så farverne ikke bleges, når tøjet vaskes. Undgå også gerne skyllemiddel, der indeholder blegemiddel, når du vasker farvet tøj. Vaskemidler og skyllemidler, der bleger, er derimod en fordel for hvide vaske.

Et andet uundværligt trick – som du bør huske, når du vasker dit tøj i vaskemaskinen – er, at undgå at fylde for meget tøj i vaskemaskinen. Resultatet kan blive ødelagt tøj, der enten er blevet skadet af sæberester eller har hængt fast i den overfyldte vaskemaskine. En overfyldt vaskemaskine kan sjældent vaske alt vaskemidlet ud af tøjet, hvilket giver grimme sæbepletter.

For at undgå at tøjet bliver revet i stykker under vasken, kan det også være nødvendigt med en vaskepose – især til BH’er med hægter og andet tøj, der er lavet af sårbare materialer. Yderligere kan det være nødvendigt at vende vrangen ud af tøjet med print, så printet ikke slides væk under tøjvasken i vaskemaskinen.

Endeligt er det værd at nævne, at det kan betale sig at vaske sit tøj på køligere programmer. Tit og ofte bliver tøjet lige så rent, hvis det vaskes på 60 grader eller under (dette afhænger naturligvis af hvilken type vask, der er tale om). Ved at vaske køligere sparer du penge, mens du også skåner miljøet.

Alt i alt er der mange penge og miljøomkostninger at spare, hvis du vasker tøjet korrekt, når du vasker det i vaskemaskinen. Når du vasker tøjet korrekt, mindskes slitagen – og dermed undgår du at skulle smide penge efter nyt tøj i tide og utide. Og som førnævnt gavner det også miljøet at nedsætte sit indkøb af tøj. Men det er ikke kun tøjet, miljøet og tøjbudgettet, der skånes ved miljørigtig tøjvask. Også vaskemaskinen har godt af, at du vasker skånsomt – især hvis tøjet har effekter som for eksempel lynlåse, der kan skade vaskemaskinen.

Vaskemaskinen er bedre end at vaske tøjet i hånden

Det er ikke kun miljøet, tøjet og din egen økonomi, som du kan skåne ved at vaske tøjet i vaskemaskinen. Du kan også skåne dig selv ved at vaske tøjet i vaskemaskinen. Mange tror, at det er mere miljøvenligt at vaske tøjet i hånden. Det er delvist rigtigt, da man ved denne vaskemetode bruger mindre strøm. Men ved at vaske tøjet i vaskemaskinen er du garanteret at alle kemikalier fra sæben skylles ud af tøjet – til forskel fra, når du vasker tøjet i hånden. Derfor kan det altså ikke anbefales at vaske sit tøj i hånden, hvis man vil være sikker på at alle unaturlige kemikalier fra sæben ikke sidder i tøjet, når det er tørret og man skal have det på.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *